Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Vendéglő és kerthelyiség

Kifejezetten rusztikus jellegű vendéglőnk, a klasszikus és a kitűnő hagyományos csángó-székely konyhájával, 150 vendéget képes befogadni. Az egyedi hangulat, hagyományos fogások és válogatott italok teszik éttermünket tökéletessé partik, üzleti és magán összejövetelek vagy igazán romantikus esték szervezésére. Klasszikus ételeink mellet megtalálhatják a specifikusan helyi jellegzetességű, helyi termesztésű alapanyagokból készített  kínálatunkat. 

Szépsége és idillikus környezete mellett panziónk erőssége a konyha. Mivel mindannyian szeretjük a helyi, finom házi ételeket, vendégeinktől sem tagadjuk meg ezt az örömöt. Étlapunkat úgy állítottuk össze, hogy a csángó konyha remekeit tartalmazza, ezek közül is leginkább a településhez, Hidegséghez kötődő ételeket. A tipikus csángó fogásokat "Kedvenceink" illetve "A ház speialitásai" kategóriában találhatók meg. Ide tartozik a Nagymama és a Nagytata kedvence, amely házi vajban pirított, juhtúróval rakott puliszkát jelent sajttal és házi tejföllel, pirított szalonnával vagy anélkül.
Hasonló ízvilágot képvisel a Túrós bócu is, amely tulajdonképpen juhtúróval töltött puliszkagombóc vajban pirítva.
A fent említett ételek hozzávalóit a közeli esztenáról szerezzük be, így a juhtúró, juhsajt, tejföl és vaj a helyi gazdáktól származik. Az alapanyagok nagy részét szintén helyi termelőktől szerezzük be, ugyanis ez a jó íz kulcsa.  A kemencében sült rakott krumpli, a Hidegségi kaszás pecsenye, Tárkonyos pityóka leves vagy Csángó tokány mind-mind helyi ízeket képviselnek. A házias ízeket szeretjük, így házi alapanyagokra van szükségünk. Az alapanyagok mellett jelentős értéknek számít a konyhán dolgozó háziasszonyok tudása, ők, ugyanis ugyanakkora szeretettel, ugyanazt az ételt alkotják meg a vendégeinknek is, mint otthon a családnak. 

 Az étlap összetételén könnyen észrevehető, hogy a román konyha is jelentős részben képviseli magát. Ezt elsősorban a román vendégeink tiszteletére alakítottuk így, de más nemzetiségű vendégeinknek is előszeretettel ajánljuk. A csorba mellett tipikus román fogás a "Tochitura", amely főleg a moldvai régióban népszerű és elsősorban disznóvágáskor készítették el. Jó íze és látványos kinézete miatt az éttermek is szívesen tüntették fel étlapjukon. Az étel kolbásszal készült sertéspörköltből és tehéntúrós puliszkából áll, tükörtojással megkoronázva. Isteni!

A panzió vendéglőjében így megtalálható a csángó, székely, román konyha színe-java, tulajdonképpen Erdély jellegzetes ízvilága. Minden jó étteremben megtalálható a zakuszka, padlizsánkrém, egy jó csorba, tárkonyos babfőzelék füstölt csülökkel, miccs és fokhagymaszósz. Erdélyi konyháról nem beszélhetünk az említett ételek, valamint a jellegzetes fűszerek nélkül, mint a tárkony, fokhagyma, borsikafű, kapor. 

Ételeinkhez minden alkalommal helyben készült, frissen, a panzió kemencéjében sült pityókás házikenyeret ajánlunk!

Érdemes kipróbálni desszertjeinket is, amelyek szintén a tájegységre jellemző, az egyszerű paraszt konyha különlegességét mutatják be. Az Álivánka és a Bálmos között nagyon kicsi a különbség, az Álivánka tejföllel, míg a Bálmos tejszínnel készül és mindkettő puliszka alapú. 

 

Csángó-Fatányéros Panzió
Iratkozzon fel
Hírlevelünkre!